Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

Turistično olepševalno društvo Ponikva

Naslov: Ponikva 50, 3232 Ponikva
Kontaktna oseba: Zlatko Zevnik
Telefon, gsm: 031 704 980
Član RTZ SAŠKA od: 26 feb 2022
Nazaj na članstvo

Turistično olepševalno društvo Ponikva

Ponikva 50 3232 Ponikva

Telefon/Fax: 03 579 20 65

E-mail: todponikva@siol.net

Pisarna društva je odprta ob sobotah od 9.00 do 13.00 ure.

Za ostale dni vas prosimo, da nas predhodno obvestite o svojem obisku na št. GSM 031 704980 (g. Zevnik).

Turistične znamenitosti

Ponikva leži ob vzhodnem robu celjske kotline, ter ima prijazno gričevnato podobo. Obdajajo jo Konjiška Gora, Boč, Resevna, Rifnik in Rudnica. Je infrastrukturno dobro opremljena (ceste, železnica, parkirišča, igrišča…). Od letališča Brnik je oddaljena cca 60 km, od letališča Maribor pa 40 km.

Začetki turizma na Ponikvi segajo v leto 1993, ko se je začela s kmečkim turizmom, kot dopolnilno dejavnostjo ukvarjati kmetija Martina Zdolška iz Okroga. Kasneje so se začeli za kmečki turizem zanimati še nekateri drugi, tako da se danes na Ponikvi s kmečkim turizmom ukvarja 6 kmetij.

Turistično olepševalno društvo Ponikva, ki je bilo ustanovljeno 1993, si je zadalo cilj, da bo vso svojo dejavnost usmerilo v promocijo kulturnih, naravnih in zgodovinskih znamenitosti Ponikve. Sprva so bili odzivi in rezultati zelo skromni, kasneje pa je vedno več ljudi želelo videti in spoznati velikonočnico, rojstno hišo A.M.Slomška, cerkev Sv. Martina, ponikalnico…

Ponikva je idealna za enodnevne izlete, ter za romarski turizem. V okviru enodnevnih izletov si turisti lahko ogledajo muzej – rojstno hišo A.M.Slomška, rastišče velikonočnice in cerkev Sv. Martina, nato pa nadaljujejo s kosilom in družabnim srečanjem v eni izmed gostišč ali kmečkih turizmov.

Za romarje je TOD Ponikva označilo 5km dolgo romarsko pot, ki se začne pri železniški postaji in vodi naprej do Sloma, kjer je na ogled muzej – rojstna hiša A.M.Slomška, nato se nadaljuje preko Sv. Ožbalta do cerkve Sv. Martina, kjer je poleg ogleda notranjosti cerkve možen tudi verski obred. Nato sledi ogled stalne razstave “Ponikva skozi čas” v turistični pisarni in vrnitev po lepo speljani pešpoti  do železniške postaje. Vmes je možna malica ali kosilo v gostišču Vovk na Hotunju.

Za učence, dijake in študente je TOD Ponikva označilo naravoslovno učno pot, na kateri si lahko obiskovalci med drugim ogledajo muzej – rojstno hišo A.M.Slomška, ostanek rimske ceste, biološko čistilno napravo, izvir ponikalnice, rastišče velikonočnic, botanični vrt Buser… Pot je zelo primerna za prihode in odhode z vlakom, saj poteka od železniške postaje Ponikva do železniškega postajališča Ostrožno.

Popotniki lahko gredo na pohod “po poti škofa Slomška”, ki poteka od Sloma, preko Ponikve, Sv. Uršule, Žičkega samostana, Črešnjic, Frankolovega, do Nove Cerkve. Pot je označena in traja 7 do 8 ur zmerne hoje.

Pohodne – učne poti

Učne poti po Ponikvi

 

Ponikva je izjemno bogata tako z naravnimi, kot tudi zgodovinsko-kulturnimi znamenitostmi. V Turistično olepševalnem društvu smo zato že nekaj časa razmišljali o načinu, kako širšemu krogu ljudi, bodisi šolarjem, domačinom ali pa obiskovalcem, povezano predstaviti te zanimivosti. Pohodne poti nudijo idealno možnost združitve koristnega s prijetnim v čudoviti naravi okolice Ponikve.

Turistično olepševalno društvo Ponikva je zato projekt »Učne poti po Ponikvi« decembra 2008 prijavilo na razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Turistično društvo je nosilec projekta, partnerja pri projektu pa sta Krajevna skupnost Ponikva in Občina Šentjur.

Na razpisu smo bili uspešni, tako je projekt »Učne poti po Ponikvi« sofinanciran iz evropskega kmetijskega sklada, os Leader, pod okriljem Lokalne akcijske skupine »Od Pohorja do Bohorja«. Preostala sredstva je zagotovilo turistično društvo skupaj s partnerjema projekta.

Zaradi prostranosti terena in obširnosti snovi smo se odločili za dve vsebinski celoti povezani s potmi. Prvo Kraško vodno učno pot, katero smo poimenovali po Stanku Buserju in drugo Pot treh ponkovških mož.

Izvedba je bila zelo zahtevna in obsežna in je zahtevala angažiranje velikega števila sodelavcev različnih strok. Strokovno je projekt vodil in skupaj s sodelavci izpeljal Tomislav Golob.

Turistično društvo je pri projektu prevzelo koordinacijo del, zagotovitev finančnih sredstev, pridobitev soglasij lastnikov zemljišč in logistično pripeljalo do umestitve in postavitve v prostor.

Upamo, da smo z izvedbo projekta prispevali k ozaveščanju prebivalcev in obiskovalcev o specifičnosti tega prostora in bogastvu naše preteklosti. Ohranjanje naravne in kulturne dediščine je eden od temeljev za kvalitetno življenje in na tem velja delati tudi v prihodnje.

 

 

Ponikva, april 2010

                                                                                                    Zlatko Zevnik

                                                                                  Predsednik Turistično olepševalnega

                                                                                              društva Ponikva

DATOTEKE V ELEKTRONSKI OBLIKI

Ponikva – Brošura – datoteka v .pdf formatu

PONIKVA – brošura ovitek – datoteka v .pdf formatu

Ponikva zloženka – SLO-ENG – datoteka v .pdf formatu

Ponikva zloženka – SLO-DE – datoteka v .pdf formatu