Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Člani Regijske turistične zveze SAŠKA Turistična društva iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške pokrajine

Turistično društvo Poljana

Naslov: Poljana 20 a
Kontaktna oseba: Jožef Kozlar
Telefon, gsm: 040 426 907
Član RTZ SAŠKA od: 14 nov 2017
Nazaj na članstvo

Tam, kjer so se razprostirale nekoč prevaljske fužine, Farska vas in Guštanj, je ležalo nekoč jezero. Na Temeljnovem vrhu pa je živel ob obrežju imovit graščak, ki je imel tri lepe hčerke. Prvi je bilo ime Marija, drugi Barbara, tretji Rozalija. Kaj rade so se hčerke vozile v čolnu po jezerski gladini. Obiskovale so sosednjega graščaka na severni strani jezera, koder teče sedaj železnica. Ko so se na večer vračale domov, je hud vihar razburkal jezerske valove in premetaval ladjo kakor orehovo lupino. Ni bilo pomoči, hčerke so utonile. Graščak je ukazal hlapcem, naj iščejo otroke, a vse zaman. Niti najmanjšega sledu ni bilo o njih. Graščak se zaobljubi, da hoče tam, kjer bo našel trupla, sezidati svetišča. Prišla je velika vidra in prejedla v soteski pri Guštanju velikansko skalo, da je voda mogla odtekati. Še danes leži tu peč v Meži in se imenuje Votla peč, pod njo pa teče Meža. Jezero je usahnilo in našli so trupla. Kjer je našel grof hčerko Marijo, je sezidal cerkev na čast Devici Mariji, ki se še danes imenuje Devica Marija na jezeru. Kjer je našel hčerko Barbaro, je postavil cerkev sv. Barbare in kjer je našel Rozalijo, pa je sezidal votlino, v kateri počiva Rozalija. Dr. Franc Kotnik, priznani narodopisec in književni zgodovinar je zapisal tri različice pripovedke o nastanku treh cerkva na Prevaljah. Pripovedke so izšle v knjižici Storije, ki je izšla leta 1924.

Tradicionalne prireditve

 • Pohodniška pot na Uršljo goro

  dostop in izhodišče Prevalje, gostilna Brančurnik dolžina 8 km zahtevnost 620 višinskih metrov zmernega vzpenjanja po severni strani gore. Čas hoje 3 ure lahke hoje UršIja gora je vlsoka 1.699 metrov, in sodi med lažje dostopne planinske cilje. Ob prihodu na goro se ponuja lep razgled na Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Dravsko dollno. Na vrhu stoji cerkev sv. Uršule, ki je najvišje stoječa cerkev na Slovenskem. Poleg cerkve je planinski dom, za katerega skrbi PD Prevalje, in v sklo­pu njegove dejavnosti organizirajo planinci odmevna kulturna srečanja in druge vsebine in prireditve, dobro obiskana so romanja na Goro. Koča je odprta vsak dan od 27. aprila do 30. septembra, od oktobra do aprila pa vse sobote, nedelje in praznlke. V tern času vam postrežejo s hrano, napitki in spominki, na voljo so tudi prenočišča. Znamenitosti ob poti: Brančurnikov sar­kofag, Skočidovski križ, Apohalova kapelica, lzvlr čiste studenčnice, stopinja sv. Uršule tik pod vrhom, izjemna razgledna točka pri križu na vrhu Uršlje. 
 • Dnevi Luke Kramolca

  Šentanel
  oktober
  Ob rojstnem dnevu Luke Kramolca, šentanelskega rojaka, glasbenega narodopisca, zbiratelja, prirejevalca ljudskih pesmi, skladatelja in profesorja glasbe prireja več domače kulturno društvo v Kramolčev spomin.
 • S športom za pokal Šentanela

  Šentanel
  junij
  Športne aktivnosti potekajo od leta 2004 v organizaciji KS Šentanel v počastitev krajevnega praznika KS Šentanel.
 • Pohod v neznano ob slovenskem kulturnem prazniku

  Šentanel
  7. februar
  Na predvečer kulturnega praznika praznika organizira KD Šentanel tradicionalni pohod.
 • Pravljična vas Leše

  Leše
  drugo soboto ob Jesenskih srečanjih na Prevaljah
  Obisk Pravljične vasi Leše, kjer pravljična bitja v zavetju gozdov Volinjaka in okoliških gora še živijo s pravljičnimi vsebinami in delavnicami za otroke.... Če vas kdaj zamika kaj čarobnega in pravljičnega, je obisk pravljične vasi med dvema čarobnima gorama - Uršljo goro in Peco - prava izbira.
 • Srečanja na Volinjaku ob slovenskem kulturnem prazniku

  Leše
  petek junijskega tedna kresne noči
  Na kulturni praznik se srečajo ob 12. uri na vrhu Volinjaka vsi, ki jim je do poezije v tišini zavetja zimskega kraškega sveta. Prireditev organizira KD Leše.
 • Pohod Svobodi in miru v čas

  Holmec
  maj
  Pohod v počastitev zadnjih bojev 2. svet. vojne na evropskih tleh na Poljani v organizaciji KS Holmec.
 • Holmec

  Holmec
  maj
  Tradicionalne prireditve ob krajevnem prazniku KS Holmec s sodelovanjem z društvi v kraju.
 • Štehvanje na Poljani

  Poljana
  v času Jesenskih srečanj
  V okviru tradicionalnih prevaljskih Jesenskih srečanje Konjeniško društvo Poljana - Prevalje pripravi predstavitev in prikaz stare šege - štehvanje. Štehvanje (nemškko Kufenstechen) je stara šega oziroma stara ljudska fnatovska igra, pri kateri jezdeci v diru razbijajo na kol nasajeni sodček.
 • Boljši sejem

  Poljana
  v drugi polovici meseca septembra
  Pod kozolcem toplarjem na Poljani iz leta v leto pridobiva več radovednežev in tudi kupcev. Nekateri pridejo na ogled, drugi po nakup, vsi pa na prijetno druženje in klepet pod kozolcem. Sejem organizira TD Poljana.
 • Proslava na Poljani

  Poljana
  sobota pred 15. majem
  Vsakoletna množično obiskana tradicionalna prireditev v počastitev zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh v soboto pred 15. majem. Prireditev se odvija ob spomeniku Svobodi in mir v Spominskem parku Svobodi in miru na Poljani, kjer se je odvijala zadnja bitka druge svetovne vojne.
 • Kresovanje na Poljani

  Poljana
  junij, na predvečer dneva državnosti
  Poteka v organizaciji Turističnega društva Poljana v juniju ob kresu pri kozolcu toplarju in cerkvi Janeza Krstnika na Poljani.
 • Silvestrovanje

  Prevalje
  31. december
  Slovo od starega leta tradicionalno poteka na Športnem stadionu Ugasle peči v organizaciji Občine Prevalje in športnih društev. Prireditev je popestrena z bogatim glasbenim programom in ognjemetom.
 • Veseli december

  Mestno jedro Prevalje
  december
  Kulturne in zabavne prireditve v decembru v mestnem jedru Prevalj v sodelovanju s šolo, vrtcem in kulturnimi društvi v občini.
 • Tradicionalni novoletni nogometni turnir

  Športna dvorana Osnovne šole Prevalje
  zadnji teden v decembru
  Športno društvo Puclpam organizira tradicionalni novoletni turnir s 24 ekpima. Sodelujejo ekipe iz Koroške kot tudi širšega območja Štajerske in Savinjske.
 • Moštna d`čva

  vsako leto v drugem kraju
  Izbor vsako leto v drugem kraju Mežiške doline v drugi polovici novembra z izborom najlepše Moštne d`čve.
 • Srečanje malih vokalnih skupin "D`ČVA NABIRA BRANČUR"

  Gostilna Brančurnik Prevalje
  november
  Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ravne na Koroškem, organizira vsakoletno srečanje malih vokalnih skupin iz širše Koroške v sodelovanju z vokalnim kvintetom Ajda in gostilno Brančurnik pod naslovom "D`čva nabira brančur".
 • Sušnikovi dnevi

  Prevalje
  drugi vikend v novembru
  Kulturno-umetniške prireditve v novembru v počastitev rojaka dr. Franca Sušnika ob njegovem rojstnem dnevu v organizaciji KD Mohorjan z vrhunskimi umetniki.
 • Zborovski festival ljudske pesmi

  Prevalje
  oktober
  Vsakoletna srečanje zborovske ustvarjlnosti v oktobru v organizaciji KD Mohorjan.
 • Memorial za člane NK Korotana

  Športni park Ugasle peči
  drugi teden v septembru
  Nogometni turnir za preminule člane NK Korotana v organizaciji NK Korotan. Turnirja se udeležijo vse ekipe, članske, mladinske, veteranske, katerih igalci so svojo nogometno kariero pričeli v nogometnem klubu NK Korotan in na ta način počastijo spomin na preminule člane.
 • Kundijev lisičkin tek

  Prevalje
  drugi teden v septembru
  Je tek za mlade, mlajšim se lahko pridružijo starši. Poteka v organizaciji društva za kulturo in šport KUNDI v Športnem parku Ugasle peči.
 • Kundijev gorski tek

  Prevalje
  drugi teden v septembru
  Poteka v času Jesenskih srečanj v organizaciji društva za kulturo in šport KUNDI. Start je Pod gonjami (Čepelnik), cilj Športni park Ugasle peči.
 • Krejanov memorial

  Prevalje
  prva sobota v septembru

  Prva sobota v septembruv času Jesenskih srečanj je že nekaj let rezervirana za najbolj množično kolesarsko prireditev na Koroškem. Krejanov memorial poteka na Prevaljah in okoliških hribih v organizaciji Alpsekga smučarskega kluba Fužinar. Prireditev je posvečena spominu na enega izmed začetnikov gorskega kolesarjenja na Koroškem, Tonču Krejanu. Na 31km dolgo, ne preveč zahtevno progo, se poda vsako leto tudi več kot 300 kolesarjev.

 • Mednarodna kiparsko-slikarska kolonija

  vsako leto na drugem mestu v času Jesenskih srečanj
  KD ART Carinta
 • Semanji dan

  Prevalje
  v času Jesenskih srečanj
  Sredin sejem v času Jesenskih srečanj poteka v organizacijo Občine Pravljae. Vsako leto ga množično obiščejo "kramarji" iz cele Slovenije, kar privabi tudi izjemno veliko število obiskovalcev. To je ena izmed najmnožičnejših prireditev Jesenskih srečanj.
 • Krojačkov dan

  Prevalje
  drugi teden v septembru
  Poteka v času Jesenski srečanj od leta 1995 v dneh okrog 17. septembra, to je dan pričetka branja za bralno značko v novem šolskem letu. S kulturnimi delavnicami in dogodki ohranja spomin na pisatelja Lepolda Suhodolčana in ohranja tradicijo Bralne značke, ki je vzklila na Prevaljah. Organizira ga osnovna šola.
 • Jesenska srečanja

  Prevalje
  drugi teden v septembru
  Preplet zabavno-kulturnih in športnih vsebin v septembru. V okviru Jesenskih srečanj potekajo na Prevaljah v drugem tednu septembra že od leta 1987 številne zabavne in športne prireditve. Prireditev je poimenoval Janez Mrdavšič, slavist, pisatelj in dolgoletni ravnatelj Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.
 • Malonogometni turnir

  Športni park Ugasle peči
  junij

  Vsako leto v mesecu junijo ŠD Puclpam organizira malonogometni turnir v sklopu občinskega praznika. Organizatorji poskrbijo za dobro vzdušje in primerna nagrade, kar privabi številne kakovostne ekipe.

 • Od Pliberka do Traberka

  Prevalje / območje Koroške
  Februar / Marec
  Tradicionalno srečanje pevskih zborov Od Pliberka do Traberka je najstarejša oblika sodelovanja in druženja pevcev z obeh strani meje Koroške. Začelo se je oktobra leta 1966 na pobudo dirigenta in glasbeniha Toneta Ivartnika, ki je srečanje tudi poimenoval Od Pliberka do Traberka, za katero obstajata dve znani priredbi, ki sta delo Luke Kramolca in Janeza Petjaka.
 • Otroška pustna maškarada

  Prevalje
  Februar / Marec
  Otroška pustna maškarada na Prevaljah je ena redkih tradicionalnih otroških pustnih maškarad v koroškem okolju, ki jo prirejajo vse od leta 1951. Udeležujejo se je otroci osnovne šole in vrtca tudi iz drugih krajev.
 • Kulturni šok

  Prevalje
  8. februar ob 12. uri
  Tradicionalni nogometni turnir, na katerem se zberejo rekreativni nogometaši (politiki, ministri, župniki, policisti, novinarji, direktorji,...), z nogometnim turnirjem počastijo slovenski dan kulture. Prireditev ima dobrodelno noto.
 • Kulturna srečanja na Uršlji gori

  Uršlja gora
  Januar
  To so tradicionalna vsakoletna kulturna srečanja v januarju v organizaciji PD Prevalje.
 • PREVALJE-2

  V srednjem delu Mežiške doline je občina Mežica. V 16. stoletju se prvič omenja kot rudarsko mesto. Fužine v Mežici so bile zasnovane leta 1776. Rudarstvo  ima tu večstoletno tradicijo dsaj so rudna bogastva pod Peco izkoriščali že v poznem srednjem veku. Ob rudniku se je vedno bolj razvijala tudi predelovalna industrija, katere deli uspešno delujejo še danes. Z rudnikom je bil močno povezan tudi celotni razvoj mesta, rudarji pa so narekovali tudi utrip pestremu kulturnemu življenju. Danes je Mežica poznana tudi po turizmu, predvsem po podzemlju Pece z rudarskim muzejem. Prireditve v Mežici med drugimi društvi pripravljajo tudi člani TD. Najbolj poznana je Tradicionalni božično – novoletni koncert v podzemlju Pece.