Hitri kontakt

RTZ SAŠKA

Stari trg 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 896 15 47
+386 041 753 402
info(at)turizem-saska.si

Novice in vabila pomembne novice in vabila na prireditve

Javna predstavitevgeomantične analize na Polzeli - zeleni turizem

0 Komentarji
1274
08 apr 2019

Vabilo

 

Vljudno vabljeni na JAVNO PREDSTAVITEV GEOMANTIČNE ANALIZE POLZELE za razvoj zelenega turizma,

v petek, 12. 4. 2019, ob 19. uri na gradu Komenda na Polzeli.

 

Uvodni del: -  nagovor Jožeta Kužnika, župana Občine Polzela

              - potenciali za razvoj zelenega turizma in predstavitev projekta Odstiranja znanj prednikov – Karin Lavin in Marjan Kogelnik

 

Predstavitev geomantične analize Polzele in danosti za razvoj turističnih programov – Robi Lavin

 

 

Projekt ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV (OZP)

Nosilec projekta: Občina Polzela.

Partnerji: Turistično društvo občine Polzela, Medgeneracijsko društvo Mozaik generacij Polzela, Osnovna šola Polzela, Kulturno društvo Dobra ideja in Cornucopia, Zavod za prostor kulture.

Zunanji izvajalec: Zavod za celostni razvoj Anima Mundi.

 

V projektu nastaja na podlagi geomantijske analize vitalno-energijskih virov in dediščine urbanega območja Polzele ob sodelovanju domačinov nov program zelenega turizma.

GEOMANTIJA je posodobljeno znanje prednikov za zdravje človeka, narave in okolja. Posveča se pregledom zdravja bivanja, ekološkemu varovanju okolja, urbanističnemu načrtovanju, reševanju bivalnih bolezni in holističnemu svetovanju ter oblikovanju trajnostnih turističnih programov. V severnih evropskih državah je uveljavljen pristop prostorskega načrtovanja.

Združuje stara znanja prednikov in sodobno ekološko znanost, da je prostor inteligenten in živ. Prostor je živ organizem, prežet z univerzalno energijo. Večplastnost pokrajine poleg geografskih oblik in biološke sfere zaobsega tudi eterično tkivo prostora, sestavljeno iz energijskih polj, pretokov in žarišč.

GEOMANTIJSKA RAZISKAVA obravnava danosti življenjske energije Polzele, identificira markantna območja, ki izpričujejo identiteto, vitalnost in zdravje mesta. Analiza prikaže obstoječe stanje prostora, kakovost grajenih in zelenih površin, predispozicije vitalno energijskih izvirov, antropogene vplive, razmere občutljivih območij (kot so lokacije v bližini sevanja daljnovoda) in smernice za potrebe prostorskega načrtovanja.

Poznavanje energijskih značilnosti svojega kraja domačinom pomaga pri celostnem in odgovornem odnosu do bivanja, kar je temelj ekologije. Spremembe se vedno začnejo z zavedanjem soodvisne prepletenosti silnic življenjskega prostora. Projekt OZP celostno ozavešča o danostih domačega lokalnega okolja, kar je bilo večinoma neopaženo. To so danosti naravne, kulturne in duhovne dediščine in virov življenjske energije. Ko začnemo ceniti kvalitete, ki jih imamo doma, postanemo šele zares zadovoljni.

Odkritje navzočnosti blagodejnih bio-energijskih virov je podlaga za izdelavo geo-turističnega zemljevida Polzele. Ovrednotenje njihove funkcije ter značaja pa izhodišče za oblikovanje izvirnega programa zelenega turizma.

TURISTIČNA PONUDBA, ki nastane v takem pristopu, izboljša prepoznavnost kraja z globljimi značilnostmi. Uvajamo krepitev zdravja v naravi. To so počeli naši predniki, tukaj je bila njihova lekarna. Z zagotavljanjem standarda za identificiranje naravnih virov, varovanje okolja, reguliranje turizma in informiranje ter vzgojo publike oz. obiskovalcev.

GEOMANTIJSKI ZEMLJEVID prikazuje avtentično prepoznavnost Polzele. Polzela je potencial s pohvalno privlačnostjo naravnih danosti in kulturne dediščine. Ponuja pomirjenost ob naravnih virih Savinje in parka Šenek ter poživljenost duha v centru kulturne dediščine gradu Komenda. Cerkve so postavljene na starih romarskih poteh. Umeščenost cerkev na energijskem omrežju okolja potrjuje pomen duhovne kvalitete, ki daje prostoru zaznamujočo pozitivno funkcijo. Sakralni prostori, kot so cerkve, obiskovalcu in turistu nudijo vstop v presežno stanje zavesti duhovne samorefleksije. Posebej radoveden obiskovalec lahko v vsaki cerkvi sreča notranji impulz vseprežemajoče dobrote sočutja do življenja.

Projekt ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV obravnava vse ravni bivanja in snovanja turističnega produkta za celostno doživetje obiskovalca in selfness v naravi. Projekt ima podporo Slovenske turistične organizacije, saj je v skladu z Zeleno shemo slovenskega turizma. Z geomantijskim zemljevidom omogoča okoljsko ozaveščenost, prispeva smernice za boljše stanje okolja, zagotavlja izvirnost programov in promocijo urbanega območja Polzele.

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: ZELENI BAZAR 2023 v Preboldu Koncert Helene Blagne na Polzeli Letni koncert na Polzeli 2019 Spomladanski sejem 2019 na Polzeli Zaključni turnir v Košarki na Polzeli 2019 Velika otroška maškarada 2019 na Polzeli Zimzeleni koncert Tamburaškega orkestra Polzela Delavnici - Kakšen turizem si želimo Slavnostna akedemija na Polzeli Manifestacija športa na Polzeli
Turizem na Polzeli

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..